Vizivárosi Galéria Karácsonyi Tárlat

2012.11.18

Kategória:Kiállítások

 Ezüst fények – gobelinek    Vizivárosi Galéria 2012. november 30 – 2012. december 20.

Megnyitó: 2012. november 30., pénteken, 18 órakor.

Megnyitja: Szepes Hédi művészettörténész

 

Az Európa fényei kárpitot készítették:
Balogh Edit, Baranyi Judit, Benedek Noémi, Bocz Beáta, Csókás Emese, Fóris Katalin, Harmati Zsófia, Kiss Katalin, Kneisz Eszter, Kovács Péter, Lencsés Ida, Pázmány Judit, Szabó Verona, Tápai Nóra, Vajda Mária

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete, 1996-ban alakult, kárpitműhelyük négy éve a XI. kerületben működik. „Számunkra a műhely létkérdés, otthon, létezésünk kerete, egy tevékeny csapat élő helye, a szakmája tárgyi örökségének értékmegőrző színtere.”

 

Az egyéni szuverén művészeti teljesítmények mellett, a közös mű helymunka egyedülálló a kontinens művészetében, melynek eredménye az öt nagyméretű közösen alkotott kárpit. Duna-Limes tematikájú közös munkájuk az idén készült el, mely először a szombathelyi 4. Textilművészeti Triennálén volt látható. Európai Uniós Elnökség tiszteletére létrehozott EURÓPA FÉNYEI, 9 m2-es kárpit (2011) és a LIMES-DUNA című, 7 m2-es szövött kárpit (2012) látható ezen az ünnepi tárlaton, mely a kárpitművészet sok évszázados gyakorlatának mintájára, több alkotóművész részvételével, több éven át készített, nagyszabású művek. A tagság által közösen szőtt művek tematikájukban az európaiság mint a történelemi sorsokat összefogó, azonosságteremtő földrajzi tér jelenik meg a kárpit nyelvén, legyen szó akár az Európa fényei című kárpitról, akár a Duna- Limes legújabb művükről. A folyó éltető keretet biztosít az itt élő népeknek, létformáknak. Elválaszt és egyesít, éltet és néha elsodor. A Ma gyar Kárpitművészek Egyesülete a kárpitjával megfogalmazta a Duna mellett élő közösségek együvé tartozását. A kárpit utal a múltban a Limes, határt jelentő szerepére is. Az egyesület tagjainak új ezüst fényű alkotásai adják az ünnep, a kiállítás varázsát.

A Duna–Limes kárpitot készítették:
Balogh Edit, Baranyi Judit, Benedek Noémi, Bényi Eszter, Bocz Bea, Czeglédi Adél, Fóris Katalin, Hager Ritta,
Harmati Zsófia, Kecskés Ágnes, Kelecsényi Csilla, Kneisz Eszter, Lencsés Ida, Kovács Imre, Kovács Péter, Koncz-Maevszka Borjána, Martos Katalin, Mészáros Erzsébet, Pasqualetti Eleonóra, Pázmány Judit, Sipos Éva, Szabó Verona, Tápai Nóra, Vajda Mária, Zelenák Katalin, Zsámbokréty Dóra
A Római Birodalom a Duna mentén vonta meg határát, melyet Limes ként ismerünk, s melyet hazánk ma a Közép-Európai Program keretében és támogatásával hat konzorciumi partnerrel együtt mint „Duna-Limes – UNESCO Világörökség projekt”-ként kíván védelem alá helyezni. A világörökség részévé ajánlott magyar területen 121 helyszínt foglal magába, így különálló régészeti lelőhelyek láncolatát, mint az aquincumi romterületet, a tokodi, visegrádi, dunaújvárosi és dunakömlődi tábor, leányfalui- és budakalászi őrtornyot, verőcei-, szigetmonostori- és dunakeszi kikötőerőd maradványait. A magyarországi Limes-sza kaszra vonatkozó világörökségi felterjesztési dokumentációt háromkötetes mű foglalja keretbe. Ehhez a projekthez kapcsolódik a Magyar Kárpitművészek alkotása, mely a Tabula Peutingeriana (Peutinger tábla) térkép-tekercs alapján az egykori Római Birodalom Pannóniára vonatkozó, és a Limest ábrázoló részletét megszőve, a je len kontextusában, a Duna által összekötött népek közösségét, a tudományos vizsgálódás raszterkeresztjeihez ren delt or szág iniciálék jelzésével fogalmazzák és jelenítik meg a kárpit nyelvén e tematikát. 2007-ben a térképet a „Világ emlékezete” program keretében az UNESCO felvette a világ dokumentumokban őrzött örökségeinek listájára. Ennek megemlékezésére egyetlen napon, 2007. november 26-án, a nyilvánosság megtekinthette, bár törékeny állapota miatt általában nincs kiállítva. Ennek a térképnek a modern szövött változatát kívánta létrehozni 22 jeles kárpitművész.

Vízivárosi Galéria Nyitva: keddtől-pénteking 13-18 óráig; szombaton 10-14 óráig • www.vizivarosigaleria.hu