Bemutatkozás

A XX. és XXI. század művészetének is része a megújult formai és tartalmi értékeivel a kárpitművészet, e jellegzetesen európai műfaj, mely teret hódított minden kontinensen. A technikai keretek, a helyi sajátosságok, és a művészek szemlélete izgalmas dimenziókat nyitott e művészeti ágnak. A magyar kárpitművészet a francia manufaktúrák hagyományait követve alakította ki saját arcát. Ferenczy Noémi, Leo Belmonte, Kóródi György, és még sorolhatnánk e különleges művészeti ág nagyjait, mindannyian Párizsban tanultak a XX. század eljén.

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete több mint hetven tagot összefogó nonprofit közhasznú egyesület, mely 1996-tól, megalakulása óta összefogja és képviseli azokat a Magyarországon és határainkon túl élő magyar kárpitművészeket (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia)., akik a XIV. században, Franciaországban kidolgozott és később egész Európában elterjedt „gobelin” kárpitszövési technika folytatói, megújítói.

Az Egyesület közel száz kiállítás résztvevője és rendezője, melyek közül kiemelhető a washingtoni Textil Múzeumban való bemutatkozás, amelyet az amerikai elnök és családja is megtekintett. Az Egyesület sikeresen szerepelt Olaszországban a Magyar Kulturális Év alkalmából Ceriben, majd Kanadában, Vancouverben, Genfben az ENSZ székházban, Strasbourgban az Európa Tanács székházában, és még sok jeles rendezvényen. A hazai kiállítások közül kiemelhetjük a két alkalommal a budapesti Szépművészeti Múzeummal közösen megrendezett Kárpit I., II., (2000-ben és 2005-ben) nagyszabású nemzetközi kiállításokat. Jelentős eseményként említhető a 2011-ben a budapesti Iparművészeti Múzeumban rendezett „Transzcendens térképek” című kiállítás az Egyesület alapításának 15. éves jubileuma alkalmából. A kimagasló egyéni alkotók munkássága mellett a műhely munka is figyelemreméltó teljesítményünk. A felszámolás alatt lévő (1998) Iparművészeti Vállalat tárgyi hagyatékát, a közel száz éves szövőszékeket a megsemmisítés elől kimentő és megóvó Egyesület a mai napig ezeken alkotjuk a nagyméretű kárpitjainkat.

A közösségben önkéntes alapon együtt alkotó művészcsoport 65 művész részvételével a kortárs iparművészetben egyedülálló módon közös műveket hoztunk létre. A különböző irányzatokat képviselő és eltérő invenciójú alkotók egy cél érdekében együttműködnek és az alkotás adta öröm fölold minden különbözőséget. Ez eddig öt monumentális 10 – 20 négyzetméter közötti művet alkottunk, mely a világban is egyedülálló teljesítmény.