Budapesti Francia Intézet – Kiállítás

2013.01.17

Kategória:Kiállítások

SZÖVÉS-KÓDOK című kiállítás – 2013.  január 17. – február 22.

Megnyitó: 2013.  január 17. 18 óra
Helyszín: Francia Intézet 1011. Budapest,  Fő utca 7.
A kiállítás fővédnöke Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő, az IPU magyar-francia baráti tagozatának elnöke
Köszöntőt mond őexellenciája Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete.
A kiállítást megnyitja Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
A kiállítás kurátora Vajda Mária kárpitművész.

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 1996-tól, megalakulása óta összefogja és képviseli azokat a Magyarországon és határon túl élő magyar kárpitművészeket, akik a XIV. században Franciaországban kidolgozott és később egész Európában elterjedt „gobelin” kárpitszövési technika folytatói.
Bemutatkozásunkat a Budapesti Francia Intézetben rendezett kiállításon a mai napig élő francia kárpitszövés műfaji gyökerei alapozták meg, melyek több mint egy évszázados múltra tekintenek vissza hazánkban. Kiállításunk 2013. január 17-én, 18 órakor nyílik a Francia Intézet Galériájában, Roland Galharaque nagykövet úr megtisztelő jelenlétében. A kiállítást megnyitja Fekete György úr a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítás fővédnökségét Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő úr, az IPU magyar-francia baráti tagozatának elnöke vállalta el. A kiállítás megtekinthető 2013. február 22 ig, hétfőtől péntekig, 9 és 19 óra között.
Francia Intézet, 1011. Budapest, Fő utca 17.
www.franciaintezet.hu

 

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete közel nyolcvan tagot összefogó nonprofit közhasznú egyesület. Tagjai a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma:MOME) szerezték diplomájukat, de a határon túl élő magyar művész tagjaink is számottevőek (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia).
Az Egyesület közel száz kiállítás résztvevője és rendezője, melyek közül kiemelhető a washingtoni Textil Múzeumi bemutatkozás, amelyet az amerikai elnök és családja is megtekintett. Az Egyesület sikeresen szerepelt Olaszországban a Magyar Kulturális Év alkalmából Ceriben, majd Kanadában, Vancouverben, Genfben az ENSZ székházban, Strasbourgban az Európa Tanács székházában, és még sok jeles rendezvényen. A hazai kiállítások közül kiemelhetjük a két alkalommal (2000-ben és 2005-ben) a budapesti Szépművészeti Múzeummal közösen megrendezett Kárpit I., II., nagyszabású nemzetközi kiállításokat, amelyen zsüritagként Bernard Schotter a Mobilier National et des Manufactures Nationales des Gobelins, de Beauvais et de la Savonnerie főigazgatója is közreműködött.
Jelentős eseményként említhető a 2011-ben a budapesti Iparművészeti Múzeumban rendezett Transzcendens térképek című kiállítás az Egyesület alapításának 15. éves jubileuma alkalmából.

Az egyesület munkásságának a világban egyedülálló teljesítménye a közösen létrehozott öt nagy méretű alkotás, melyek közül az utóbbi két művet és tagjaink egyéni munkáit láthatja az érdeklődő közönség.

 

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének kiállítás megnyitó beszéde

A Magyar Művészeti Akadémia nevében tisztelettel köszöntöm a Nagykövet asszonyt, Nagykövet urat, a Képviselő Urat, a budapesti Francia Intézet vezetőit, és elismerő szeretettel kiállító iparművész kollégáimat.
Amikor tegnap délután végignéztem a kiállítást és képzeletben elbeszélgettem a művekkel — többek személyes ismerőseim — az volt az érzésem, hogy ezt sugallják: jó itt lenni, rokonok között vagyunk.
Nyilván valóan eredeti szellemi származásuk helyére gondoltak, arra a Franciaországra, s benne Párizsra, melyek művészettörténeti tapasztalataikkal gazdagították a magyar kárpitművészek műfaját. Egy időben történt ez Illyés Gyula párizsi irodalmi ihletéseivel, majd, hogy a kölcsönt visszaadjuk, Blattner Géza és A: Tóth Sándor közreműködésével a francia bábművészet felvirágoztatásában.
Talán az sem lehet véletlen, hogy ez az intézmény ide épült a magyar Szajna partjára, s hogy a szeretetteljes fogadtatásban is célállomássá vált Köszönet érte.
Nemcsak megható, de korszakos jelentőségű, hogy több mint ötven magyar kárpitművész egy példamutató szövetségben karizmatikus vezetője szorgalmával most itt kinyitja nekünk a szívét ajándékozó jó kedvvel, érzékenységről, elszántságról, és magas minőségről adva tanúbizonyságot.
Jó tudni, hogy nem képekkel találkozunk ezúttal, hanem a szellem, a kéz, a türelem, a hozzáértés, az anyagok és az egyéni technikák arzenáljának közös ajándékaival, mint egy önálló műfaj remekeivel.

Abban a korban történik mindez, amikor a kortárs művek kísérletei között fel-felbukkannak látványos blöffök is. Ezeknek a kárpitoknak szerzői a világból a jót, a nemest, az elgondolkodtatót, sőt a megszenteltet közvetítik, amitől uralkodó helyzetbe kerül ez a bűvös szó, hogy ÜZENET, a művészetnek ugyanis ez az igazi lényege.

Jelen van itt a geometria és a figuralitás, a realitás és az álom, a parányi ember és a végtelen kozmosz, vagyis a föld és az ég tartós jelei. Családi emlékekkel, nemzeti szimbólumokkal, közös és magántörténelmek pillanataival is érintkezhetünk.
Példátlan szövetség eredménye ez, az individuális képességek hatalmas közös alkotásokban való alázatos belesimulása. Az eredmények előtt fejet kell hajtani, mert a művészet lehetséges új útjai is megvilágosodhatnak bennük.
Ha a magyar iparművészetnek van flottája — és van —, akkor ennek zászlóshajója most a kárpitművészet. Magam és az Akadémia nevében jó utazást kívánok a kapitánynak, a bátor és nagy tudású tengerészeknek, haza és világjáró utazásukhoz.
Fejezzük  is ki együttes örömünket, és büszkeségünket ez alkalommal és ismételt közös köszönetünket a szeretetre méltó házigazdák vendégfogadó gesztusáért.

DSC_0084_

DSC_0076_

DSC_0056

DSC_0053_