Összefonódó szálak 2.

2024.03.09

Kategória:Hírek

A kiállítás megtekintető 2024.02.28 – 03.27

Cím: Szófia, Rakovszki utca 125. Bulgária

Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket!

Mindazokat, akik eljöttek a megnyitóra, mert kíváncsiak voltak erre a különleges, sokszínű kiállításra. Sokan, talán azt gondolják, a textilművészet leginkább a népművészethez áll a legközelebb. De a valóság az, hogy az újgenerációs textilművészetben az alkotók a hagyományos szövés, hímzés és festés mellett rengeteg új, mai, izgalmas technikákat használnak, eddig e területen ismeretlen anyaggal kísérleteznek.

Az Összefonódó szálak cím esetünkben dupla metafora. A művészien egymásba szőtt anyagok és színek mellett egymástól távol – Bulgáriában és Magyarországon – élő és alkotó művészek gondolatainak és ötleteinek összefonódást is jelenti, a köztük lévő beszélgetések fonalainak összeszövését, valamit a konkrét közös alkotást is, aminek legszebb példája a huszonegy művész által közösen szőtt Hommage a Radnóti című gobelin. Radnóti Miklós a huszadik századi magyar költészet egyik legnagyobb alakja, akit 1944-ben zsidó származása miatt vesztette életét. Mégis, a Nem tudhatom című versét ma is a legszebb magyar hazafias versek között tartjuk számon.  A textil ma már messze nem csak díszítőeszköz, hanem értő kezekben gondolatokat és érzéseket is hordozó művészi anyag. Épp olyan, mint a kő, a fém, az üveg, vagy a vászon és a festék.

A ma nyíló kiállításon 53 alkotó művét csodálhatjuk meg. Tudniuk kell, hogy jelen kiállításunknak létezik egy párja: 2020 márciusában, a pandémia miatti lezárások előtti héten nyílt meg Budapest három galériájában az a nagyszabású kiállítás, mely a textilművészek közötti újbóli kapcsolatfelvételnek is az egyik legfelemelőbb eseménye volt. Azért újbóli, mert ’70-es, ’80-as években rendszeresek voltak az ilyen nagyléptékű workshopok és kiállítások, de a rendszerváltás után a művészi találkozások megritkultak, a szálak, sajnos, ritkábban fonódtak össze. A 2020-as budapesti, és a most nyíló szófiai kiállítás viszont annak a jele, hogy immár ismét összefonódik, ami összetartozik, azaz a bolgár és magyar művészek újra együtt alkothatnak, gondolkodhatnak, építkezhetnek.

Végül engedjenek meg egy személyes megjegyzést: a 2000-s évek elején felkértek, hogy Kassán nyissam meg Péreli Zsuzsa Kossuth díjas textilművész kiállítását, mely elvarázsolt. Ma is öröm és megtiszteltetés, hogy itt lehetek és részese lehetek egy újabb varázslatnak.

Kérem, ilyen szemmel is nézzék az itt kiállított műalkotásokat!

Dr.Boros Miklós