SZENT LÁSZLÓ KÁRPIT

Készült: 2017-2019

Budapest, Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdona: Haute-lisse, 200x769 cm

A kárpitról

A Szent László kárpit témájához a legendáriumokból merítettünk ihletet. A Lovagkirály figurája fontos, központi elem. A negatív és pozitív figurák szimbolikus használata egy vízszintes komponálású sávban jelenik meg. Út, a keresztény Európához való csatlakozás allegóriája, a pogány és a szent harca a tisztaság által nyeri el a végső nyugalmát.

A képen a Szent István örökségét, a vármegye rendszert is megjelenítjük, mert a magyar államiság mai napig fennálló szerkezetét jelöli, melyet Szent László is megszilárdított, melyel Szent István kultuszához is hozzájárult. Ennek szellemében az alsó szemmagasságban a Szent István-i örökséget megerősítő, Szent Lászlóhoz kapcsolódó deklarátum kezdő részletét idézzük. (a szabolcsi zsinat törvényeiből idézett, (Turoczianus Codex) Széchényi Könyvtár….)

A háttérben térképrészletet szerepeltetünk, melyen Európa közepét csillagjelzéssel jelöli. /A NASA geometriai elemzése alapján a Csepel sziget északi csúcsánál található Európa mértani közepe/

A Szent László által alapított Somogyvári templom romjának alaprajzát fontosnak tartottuk megjeleníteni. Magyarország területén alig maradt ép vár, templom. Három szövőszéken készítettük el a munkát két év alatt.

Alkotók

Balogh Edit, Benedek Noémi, Bényi Eszter, Bocz Beal, Fóris Katalin, Harmati Zsófia, Kecskés Ágnes, Marvszka-Koncz Borjána, Kovács Péter, Kozma Rozália, Kneisz Eszter, Kőszegi Annamária, Lencsés Ida, Martos Katalin, Máder Indira, Pápai Lívia, Pasqualetti Eleonóra, Pázmány Judit, Szabó Verona, Sipos Éva,Tápai Nóra, Zelenák Katalin